Derya Baykal, Deryanın Dünyası Örgü Modelleri, Lif Örnekleri, Dantel Oya

En Cok Okunanlar

Bu Blogda Ara

Derya Baykal MEVLID KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN....BU GECEYI NASIL IHYA EDELIM?

MEVLID KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN....BU GECEYI NASIL IHYA EDELIM?

Bu gece ; (Resöfblum!) Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik. (Enbiya Söfbresi: 107) ayet-i kerimesinde de belirtildigi üzere alemlere rahmet olarak gönderilen Resöfbl-i Ekrem Efendimiz in dogdugu gecenin yildönümüdür.

Mevlid Gecesi, Kadir Gecesi'nden sonra en kiymetli gecedir.
"Mevlid günü ve gecesi mübecceldir, yöe2ni serefi, kiymeti çoktur.

Kendisine töe2bi olanlar için kurtulus vesöeelesi olan Resöfblullah Efendimizin dogumu için sevinmek,
Cehennem azöe2binin azalmasina sebep olur.

Bu geceye hürmet etmek, sevinmek, bütün senenin bereketli olmasina sebep olur. Mevlid gününün föe2zileti Cuma günü gibidir. Cuma günü, Cehennem azöe2binin durduruldugu hadöees-i seröeef ile bildirilmistir. Bunun gibi, Mevlid gününde de azöe2b yapilmaz.

Mevlid geceleri sevindigini göstermeli, çok sadaka vermeli, da'vet olunan ziyöe2fetlere gitmelidir." (Imöe2m-i Celöe2lüddöeen Abdurrahmöe2n bin Abdülmelik Kettöe2nöee)


Ayrica bu gece kazöe2 namazlari kilmali, Kur'öe2n-i Keröeem okumali, duöe2, tevbe etmeli,hayir hasenat yapmali, müslümanlari sevindirmeli, bunlarin sevöe2blarini vefat eden ölmüslerimiz ile de paylasmalidir.


Hazret-i Eböfb Bekr; "Resöfblullah Efendimizin dogumuna döe2ir yazilanlarin okunmasi için bir dirhem harcayan, Cennette bana arkadas olur." buyurmustur.


Hazret-i Ömer; "Resöfblullah Efendimizin dogum zamanina kiymet veren, islöe2ma kiymet vermistir." buyurdu.

Hazret-i Osman; "Peygamber Efendimizin Mevlid-i Seröeefi için bir dirhem harcayan, sanki Bedir ve Huneyn gazöe2larina istirak etmis gibi sevöe2b kazanir." buyurdu.


Hazret-i Ali; "Resöfblullah Efendimizin dogum zamanina kiymet verip, Mevlid-i Seröeef okunmasina sebep olan, dünyadan öeemöe2nla gider." buyurdu.


BU GECEYI NASIL IHYA EDELIM?


Bütün insanlik öe2lemine bir hidayet tarihi açan ve öe2lemlere halis ilöe2höee rahmet olan böyle yüksek sanli bir Peygamber'in ümmeti olmakla sereflenmis bulunan biz müminlere ne mutlu! Bu geceyi vesile bilerek, O'na ümmet olmanin suuruna erebilmek, Bu gecenin manevöee zenginliginden istiföe2de etmek için en azindan bir Tesbih Namazi kilalim, bir de Hatm-i Enbiya yapalim.


O'na ümmet olan müminlere gevseklik yakismaz.
Unutmayalim...

Alemlere rahmet olarak gönderilen muazzez Peygamberimizin, dogumunu anarken, yalniz mevlid okumak,ilahiler söylemek ve kandil simidi dagitmak yeterli degildir, sadece bu geceyi yasamak yeterli degildir. Yüce Allah'in sevgisine, hosnutluguna ve bagislamasina ermenin yegöe2ne yolu, Peygamberimizin yolundan gitmektir...


TESBIH NAMAZI

Tesbih namazina niyet:

ö84Yöe2 Rabböee, niyet eyledim rizöe2-i seröeefin için tesbih namazina. Yöe2 Rabböee, bu gece tesrifleriyle öe2lemleri nöfbra garkettigin sevgili haböeebin, basimizin töe2ci Resöfbl-i Zöeesöe2n Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esröe2rin hürmetine ben öe2ciz kulunu da afv-i ilöe2höeene, feyz-i ilöe2höeene mazhar eyle. Allöe2hü Ekber
Günahlarin afvina vesöeele olan tesbih namazi 4 rek'atli bir namazdir. Bu namazi kilabilmek için su tesbihi ezber bilmek icap eder:????????? ????? ??????????? ????? ????? ????? ?????? ????? ??????? ???????? ????? ?????? ????? ??????? ?????? ??????? ?????????? ??????????"Sübhöe2nallöe2hi vel-hamdü lillöe2hi ve löe2 ilöe2he illallöe2hü vallöe2hü ekber. Ve löe2 havle ve löe2 kuvvete illöe2 billöe2hil-aliyyil-aziym"

TESBIH NAMAZININ KILINISI:
Kalben tesbih namazi kilmaya niyet edilir. "Allöe2hü Ekber" diyerek namaza baslanir. Yukaridaki tesbih: "Sübhöe2neke..."'den sonra 15 kere, Zamm-i sureden sonra 10 kere, Rüköfbda 10 kere, Rüköfbdan dogrulunca 10 kere, Secdede 10 kere, Secdeden dogrulunca 10 kere, Ikinci secde de 10 kere, okunur.Böylece birinci rek'at kilinmis olur.

Ikinci rek'ate kalkilinca Föe2tiha-i seröeefeden önce yine 15 kere, diger yerlerde de, tarif edildigi gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanir.
Tesbih namazinin diger taraflari aynen diger namazlarda oldugu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir. Ikinci rek'atte oturuldugunda, "Et-tehiyyöe2tü..."'den sonra, "Allöe2hümme salli..." ve "Allöe2hümme böe2rik...", üçüncü rek'at için ayaga kalkildiginda da "Sübhöe2neke..." okunacaktir. Tesbih namazinda beher rek'atte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmus olur.

Hatm-i Enbiyöe2 yapmak için, önce 1 Föe2tiha-i seröeefe, 3 Ihlöe2s-i seröeef okunur.
Sonra: "Eöfbzu billöe2his-semöee'il-alöeemi mines-seytöe2nir-racöeem. Rabbi eöfbzu bike min hemezöe2tis-seyöe2tiyn. Ve eöfbzu bike rabbi en yahduröfbn"

Su öe2yet-i celöeele okunur ve buna göre hareket edilir:
"Bismillöe2hir-rahmöe2nir-rahöeem. Yöe2 eyyühellezöeene öe2menusbiröfb ve söe2biröfb ve röe2bitöfb vettekullöe2he lealleküm tüflihöfbn. Sadekallöe2hül-aziym"

Bundan sonra su siraya göre hatme devam edilir:
"Bismillöe2hir-rahmöe2nir-rahöeem. Innallöe2he ve melöe2iketehöfb yüsallöfbne alen-nebiy. Yöe2 eyyühellezöeene öe2menöfb sallöfb aleyhi ve sellimöfb teslöeemöe2. Sadekallöe2hül-aziym"
100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

500 defa:
"Rabbenöe2 zalemnöe2 enfüsenöe2 ve in lem tagfir lena ve terhamnöe2 leneköfbnenne minel-hasiröeen"

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

500 defa:"Rabbi ennöee messeniyed-durru ve ente erhamür-röe2himöeen"

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

500 defa:"Löe2 ilöe2he illöe2 ente sübhöe2neke innöee küntü minez-zöe2limöeen"

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe,

500 defa "Löe2 havle ve löe2 kuvvete illöe2 billöe2hil-aliyyil-aziym"

100 defa: Salevöe2t-i seröeefe, okunur. Sonra duöe2 yapilir.


Mevlüt kandili namaziMevlid Kandilinde kilinan namaz
Bu mubarek gecede kilinmasi gereken özel bir namaz olmamakla birlikte 12 rekat namaz kilinmasi eftal görülmüstür.iki rekatta bir selam verilecek.her rekatta istedigin sure okunabilir.istenirse ihlasla da kilinabilir.1,11,21 vs istege göre sayida ihlasla da kilanabilir.
Bunun disinda
2 rekat: Allah rizasi için2 rekat: Efendimizin sefaati için2 rekat: ana-baba hakki için2 rekat: kul hakki,komsu hakki vs üzerimizdeki haklarin affi için2 rekat: kendi dualarimizin kabulü için namaz kilinabilir.



Bütün köe2inatla bu geceyi karsilayarak,
O'nun (s.a.v) öe2leme tesrifine kiyam edelim..!
Bu kandil içimizde ayri bir kipirti, apayri bir heyecan olsun..!
Bu muhtesem gecenin, gündüzünde oruç tutalim..!
Sevaplarimiz çok, Kandilimiz Mubarek Olsun..!


MEVLID KANDILINIZ MÜBAREK OLSUN....BU GECEYI NASIL IHYA EDELIM?

0 yorum:
Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Dantel Örgü modelleri